Teaterföreningen Kuppmakarna

Projekt 2016

Skicka sidan Skriv ut PDF

Projektbeskrivning över Kuppmakarnas sommarteater 2016

"Den sanna"

Kärlekssagan på Björkeberga

En förvillande och avslöjande komedi, där Lars Wivallius, i skepnad av Eric Gyllenstjärna, är förföraren och bedragaren, som lurar skjortan av alla.

Teaterföreningen Kuppmakarna spelade både 2013 och 2014 på utescenen i Visseltofta. 2013 hette skådespelet "Den olyckliga skilsmässan" och 2014 "Den olyckliga bröllopsnatten", Båda var skrivna av Sixten Svensson och regisserades av Sonja Gube., Båda skådespelen skildrade bondeståndet och dess glädjeämnen, sorger och svårigheter under 1600-talet.

Kuppmakarna planerar att 2016 sätta upp ett nytt 1600-talsdrama. Nu flyttar vi in på Björkeberga vid Skeingesjöns västra strand. Vi flyttar in hos adelsfamiljen Grip.

Manuset bygger på verkliga händelser, som beskrivs i flera böcker, filmer och skådespel, både lokala och nationella. Men nu är det "Den sanna Kärlekssagan på Björkeberga" det handlar om. Äntligen ska sanningen komma fram, och det kommer att ske på utescenen i Visseltofta sommaren 2016.

Teaterföreningen Kuppmakarna består endast av amatörer. Ensemblen, som spelar, representerar alla åldrar från unga till äldre, från Osby och Göingebygden, som på sin fritid och helt utan ersättning, ger allt för att glädja publiken.

Manusförfattare är Lars-Åke Ljungdahl från Osby och en av medlemmarna i amatörteaterföreningen. Lars-Åke är skogs- och lärarutbildad och arbetade i 35 år på Naturbruksgymnasiet i Osby som lärare och rektor. Han har spelat med i de två tidigare föreställningarna som "framgångsrikt fattighjon". Inspiration och fakta till manuset hämtades i boken "Familjen Grip och Lars Wivallius i nytt ljus", skriven av den nu framlidne författaren och vännen Tord Göran Hallberg.

Regissör är Sonja Gube, som så framgångsrikt regisserat de två föreställningarna i Visseltofta. Hon är flitigt anlitad som koreograf och regissör och har arbetat med båre amatörteater och professionella uppsättningar.Bland hennes många regi- och koreografiuppdrag kan nämnas bl a musikalerna Copocabana och My fair Lady på Växjö konserthus.

KUPPMAKARNA

Sommaren 2002 hade pjäsen om Loshultskuppen urpremiär på en utescen på den historiska marken vid Loshult. Tack vare engagerade människor ifrån trakten, skolor, hembygdsföreningar och andra amatörteatergrupper, samt med ekonomiskt stöd från Osby och Älmhults kommuner, kunde projektet genomföras.

Görgen Olsson regisserade och skrev även manus tillsammans med Dag Norgård och Freddie Lindqvist. Totalt gavs 10 föreställningar inför fullsatta läktare med omkring 100 engagerade människor såväl på som runtomkring och bakom scenen och uppsättningen blev en total succé. Sammanlagt sågs denna första dramatisering av Loshultskuppen av 4500 personer!

Succén upprepades sommaren 2004. Med omarbetat manus och regi av Bengt Larsson och med nyskriven musik av Anders ”Loppan” Lindström spelades Loshultskuppen åter för fullsatta läktare. Över 4000 personer såg de tio föreställningarna!

Stärkta av framgångarna med Loshultskuppen 2002 och 2004, föddes i Kuppmakarstyrelsen idén om att få framföra något nytt och spännande på utescenen i Loshult. Nysatsningen skulle bygga på principer som tidigare slagits fast, nämligen att fortsätta med historiskt intressanta uppsättningar med anknytning till trakten kring Loshult och med speciell fokus mot problem som utspelas mellan människor i en gränsbygd.

Efter kontakter och diskussioner med initierade inom teatervärlden fastnade styrelsen så småningom för Vilhelm Mobergs roman Förrädarland som då inte tidigare hade bearbetats för teater. Bengt Larsson engagerades ånyo som manusförfattare och regissör och Anders ”Loppan” Lindström kontrakterades även nu för att göra musiken och urpremiären begicks på uteteaterscenen i Loshult i veckan efter midsommar 2007.

Även Förrädarland uppfördes i 10 föreställningar på uteteaterscenen i Loshult. Till följd av det myckna regnandet under de två veckor föreställningarna spelades, uteblev publiken till stor del och Förrädarland blev därför inte den publika succé som den utifrån alla lovordande recensioner annars sannolikt skulle ha blivit. Totalt sågs Förrädarland av knappt 2000 regntåliga teaterentusiaster.

2009 uppförde Kuppmakarna Stormvarning med nypremiär under midsommartid på teaterscenen i Loshult. Ytterligare sju föreställningar spelades i Loshult, därefter gjordes två förställningar i Broby Hembygdspark. Stormvarning bygger på Harald Johnsson roman Snapphanarna. Romanen skildrar krigen mellan danskar och svenskar men också snapphanarnas framfart i Göingebygden. Stormvarning spelades i Broby redan på åttiotalet och då som nu med Agnetha Larsson som manusförfattare och regissör.

2011 satte Kuppmakarna upp teaterföreställningen Eld i berget utifrån Artur Strids skildring av stenhuggarlivet i Göingebygden. Eld i berget uppfördes med tio föreställningar på en utescen uppbyggd i vackra hembygdsparken i Lönsboda och genomfördes med stort engagemang och uppbackning från bland annat hembygdsföreningen och företagen i Lönsboda.

Efter uppsättningarna av Loshultskuppen 2002 och 2004, Förädarland 2007, Stormvarning 2009 och Eld i berget 2011 var det kuppmakarstyrelsens absoluta ambition att gå vidare med ytterligare kultursatsningar, där inriktningen är att fortsätta med teaterverksamhetpå intressanta spelplatser i Osby kommun och vartannat år framöver uppföra historiska uppsättningar med anknytning till trakten.

2013 skrev Sixten Svensson Den lyckliga skilsmässan, en burlesk historia med rättegångsprotokoll från 1600-talet som grund. Vi lyckades engagera Sonja Gube, en regissör med lyckosam vana att arbeta med amatörer, och i midsommartid 2013 ade den Lyckliga skilsmässan premiär på den nybygda utescenen i Visseltofta. Med god hjälp av Visseltofta scenförening, som är en samabetsorganisation bestående av ideella på orten, blev uppsättningen en succé och Sixten Svensson, som fått flera förfrågningar om vad som sedan hände med Una.sökte vidare i skrifterna, och med nytt manus i handen ville författare, regissör och skådespelare fortsätta att roa och oroa publiken på samma plats, utescenen i Visseltofta sommaren 2014.

Den Lyckliga skilsmässan följdes av Den olyckliga bröllopsnatten med bönder och snapphanar, domare och gycklare i en burlesk långdans med mycket skratt och musik. på grund av vädrets makter tvekade publiken de första föreställningarna, men sedan ryktet spridit sig och solen började skina ökade publiktrycket, och trots en viss ekonomisk förlust var uppsättningen en framgång.

Efter ett års uppehåll vill ensemblen återigen erbjuda Göingefolket sommarteater i Visseltofta, denna gång med Den sanna Kärlekssagan på Björkeberga med manus av Lars-Åke Ljungdahl och med regi av Sonja Gube. Kuppmakarna vill nu på sitt eget vis sprida ljus över en snart 400 år gammal skandal kryddad med kärlek, svek och bedrägeri..

ORGANISATION OCH ARBETSORDNING FÖR PROJEKTET

Teaterföreningen Kuppmakarna är huvudman för projektet Den sanna Kärlekssagan på Björkeberga. Detyttersta ansvaretligger på styrelsen för Kuppmakarna, där styrelseledamöterna har en varierande bakgrund från förenings- och yrkesliv. Ett stort intresse för kulturell verksamhetoch för hembygden är den gemensamma nämnaren.

Styrelsens sammansättning är ej bilagd denna version

BUDGET FÖR PROJEKTET

I den övergripande målsättningen ligger att den verksamhet som Kuppmakarna bedriver på sikt skall kunna vara självfinansierad med huvudsakliga intäkter från biljettförsäljningen.

Budgeten för projektet är ej bilagd i denna version.

TIDPLAN FÖR PROJEKTET

Ej bilagd i denna version.

 

Besökare Online

Vi har 9 besökare online